Van eind juli tot half augustus waren we op rondreis door Zweden. Het was onze kennismaking met het land: een, wat je noemt, inspirerende vakantie.

Ronduit magisch was het om in de zuidelijke provincie Skåne nabij Höör uit de auto te stappen en gewoon langs de kant van de weg een minstens 3500 jaar oude grafheuvel te kunnen betreden. In Zuid Zweden zijn veel grafheuvels en losse herdenkingsstenen. Ze liggen langs de weg, in vergeten bosjes of aan randen van dorpen. Ook zijn er imposante steencirkels gelegen op grote velden. Net zoals in Ierland dood en leven naast elkaar blijven bestaan, zo leeft ook hier de dood voort. In Nederland zou de grond al lang zijn omgespit en opnieuw benut.

De stenen staan in groepjes bij elkaar: soms in een cirkel en soms op een willekeurige manier verbonden aan elkaar. Duidelijk voelbaar is dat hier een gemeenschap is (geweest) van mensen die bij elkaar hoorden en een spoor in de tijd hebben achtergelaten.

Zo’n tijdloze gemeenschap, als wij dat nou eens zouden zijn! Bekijk hier de foto’s.

Inspirerende vakantie: Grafheuvel nabij Höör

Grafheuvel Zweden 3
Grafheuvel Zweden 5
Grafheuvel Zweden 7
Grafheuvel Zweden 1
Grafheuvel Zweden 4
Grafheuvel Zweden 6
Grafheuvel Zweden 8
Grafheuvel Zweden 3 Grafheuvel Zweden 5 Grafheuvel Zweden 7 Grafheuvel Zweden 1 Grafheuvel Zweden 4 Grafheuvel Zweden 6 Grafheuvel Zweden 8

Bekend in Zweden zijn de Stenen van Ale; een grote steencirkel nabij Kåseberga. De meeste steencirkels in Skåne hebben een scheepsvorm en worden over het algemeen gedateerd in de brons- of ijzertijd. Ze worden beschouwd als grafmonumenten, waarbij het schip de overledene hielp om zijn reis naar het dodenrijk te maken. Andere onderzoekers doen hun best om een verband te zoeken met de opkomst en ondergang van hemellichamen. In sommige gevallen is er een relatie tussen een cirkel en een nabijgelegen grafheuvel. Voor meer informatie kijk hier.

© 20 augustus 2019 | Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding | +31 6 11 16 16 31

 

Volg en vind leuk
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
Follow by Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.