Recensie familie Kools

14 juli 2022, 16:30 u

Een glimmende Mercedes rijdt het terrein op van het crematorium. De uitvaartverzorgster heeft geregeld dat de auto bij de aula geparkeerd kan worden. Want het is niet zomaar een vervoermiddel. Dit is wel zijn auto. Eén die iedere week flink is gepoetst om in het weekeinde van danszaal naar danszaal te kunnen rijden en de passagiers te kunnen laten schitteren en genieten. 

De auto heeft hem op de voet gevolgd op weg naar het crematorium. De familie stapt uit: verdrietig, maar met het vleugje trots dat hoort als je een Mercedes rijdt. Het wordt een geweldig afscheid. Tijdens de dienst wordt ook van de kist een Mercedes gemaakt. De familie heeft een echte Mercedes-ster geregeld bij de fabrikant. Nadat de zoon het levensverhaal heeft uitgesproken, bevestigt hij deze ontroerd voorop de kist. ‘Zo’, zei hij, ‘nu ben je klaar voor je laatste rit.’ We luisteren naar vrolijke dansmuziek van Carbon die zingt over liefde voor altijd. Het wordt een ceremonie om nooit te vergeten.  

Een aantal weken na de uitvaart ontving ik een mooie brief van de familie. Ik wordt er verlegen van …. Maar voel me vooral ook dankbaar dat ik dit mooie werk mag doen. De brief beschrijft prachtig wat een ritueelbegeleider voor nabestaanden kan betekenen.

Lees hier de brief. Hij is hier geplaatst op verzoek van de familie.  

Beste Simone,

16 juni 2022 jl. was jij de ritueelbegeleidster (vanuit Dela) voor de crematiedienst van mijn vader. Ook de dagen daaraan vooraf was je bij ons aanwezig en hebben wij met regelmaat contact gehad.

Na een kort ziekbed in het ziekenhuis en hospice is mijn vader overleden. Het gemis is heel groot en je weet dat “dit” moment eraan zit te komen. En dan !!! Zoekende in de papieren vind je de papieren van Dela met daarop een telefoonnummer…

Het eerste contact wordt gelegd en de afspraken worden gepland. Alles gaat voor je gevoel in een razend tempo. Zo wordt ook de afspraak met Simone Snakenborg gepland, met voorkeur vanuit Dela! En wij ontmoeten Simone voor de eerste keer in onze ouderlijke woning. Het was een zonnige dag en zij kwam met de trein en haar vouwfietsje. Ze keek door het keukenraam en zwaaide en riep: ‘Hoi!’

Ze ging aan tafel zitten en vertelde wie zij was en wat ze voor ons kon doen. Daarvoor had ze wel gegevens nodig. Simone opende dit gesprek heel zorgvuldig. Ze stelde de juiste vragen en stelde iedereen gerust over wat er allemaal mogelijk was tijdens de uitvaartdienst van mijn vader.

Simone, dit deed je voor ons:

  • Je nam alle tijd;
  • Je straalde rust uit;
  • Je was begrip en respectvol;
  • Je dacht mee over persoonlijkheid van mijn vader;
  • Je luisterde goed.

Ook de fijne correspondentie via mail verliep heel soepel, ook daar kwam het meedenken weer naar voren van Simone, om het afscheid zo mooi mogelijk en waardevol te maken.

Tijdens de uitvaartdienst heeft Simone en haar collega ons die ochtend op 16 juni begeleid.

Ook daar weer was Simone op haar plaats, ook vooraf aan de dienst. Zelf wilde ik een verhaal voorlezen. Je weet, dat is op zo’n moment niet altijd makkelijk. Maar Simone zei: ‘Ik ben bij je en wees gerust, ik heb de tekst ook’.

Simone, dit deed je tijdens de dienst:

  • Je straalde rust uit;
  • Je sprak duidelijk;
  • Je vertelde mooie anekdotes;
  • Je was professioneel.

Je hebt deze dag bijzonder en mooi gemaakt voor mijn vader, en daarbij leuke ideeën ingebracht. Wij voelde ons hierdoor erg op ons gemak bij je. En het totaalplaatje was in een woord “Chapeau” voor jou, Simone!

Met óók een warme groet,

Martin, Conny, Stefan, Emely en Annie