Tips voor uitvaartmuziek die raakt

Tijdens de voorbereiding van een crematie of begrafenis hebben we het altijd uitgebreid over de muziekkeuze. Uitvaartmuziek vinden veel mensen een belangrijk element in een afscheidsceremonie. Muziek verbindt ons aan de persoon van wie we afscheid nemen en geeft ons een ‘adempauze’ tussen de gesproken woorden en rituelen door. Muziek is ook het ideale medium achter een warme en persoonlijke fotopresentatie met een verhaal.

Een vaak gestelde vraag is: welke muziek is geschikt? Mijn antwoord is: alles is geschikt als je kunt vertellen waarom je de muziek hebt gekozen. Vragen die je kunt stellen bij de keuze van een lied of muziekstuk zijn bijvoorbeeld:

Welke muziek?

  1. Wat vond de overledene mooi?
  2. Wat past bij het karakter of levensverhaal van de overledene?
  3. Wat zegt de muziek over de relatie van de overledene met de nabestaanden?
  4. Wat zegt de muziek over hoe we afscheid willen nemen? Bijvoorbeeld, we zijn boos, we zijn in vrede, we zijn ervan overtuigd dat we elkaar weer zien, we geloven in een afscheid naar de hemel, enzovoort. 
  5. Al eens nagedacht over live muziek door iemand familie- of vriendenkring of een professionele uitvaartmuzikant?

Deze vragen staan in willekeurige volgorde genoteerd. De smaak van de overledene hoeft wat mij betreft echt niet het belangrijkste keuzecriterium te zijn. Echt alle muziek is ‘goed’.

Maak de keuze vanuit je hart. Maak een afweging tussen wat jullie raakt en wat past bij de persoon van wie je afscheid neemt. 

En vertel tijdens de dienst het verhaal achter de muziek die je hebt gekozen. Dat maakt het afscheid nog completer. 

Hoeveel muziek?

Voor een evenwichtige opbouw van de ceremonie kan het helpen een afwisseling te programmeren van teksten en muziek. Hoeveel muzieknummers je kiest is dus afhankelijk van de overige onderdelen van de dienst en de beschikbare tijd die je hebt. Ook als muziek wordt gebruikt voor het tonen van een fotopresentatie is het belangrijk goed na te denken over wat je wanneer wilt laten horen. Dit zijn de aandachtspunten die gelden voor de hoeveelheid muziek die je kiest. 

  1. Hoeveel tijd heb je voor de totale ceremonie?
  2. Hoeveel sprekers heb je en hoe lang duren alle onderdelen rond de uitvaartmuziek (inclusief opening, dankwoord en slotwoord)?
  3. Wat zijn de muziekstukken die je in ieder geval een plaats wilt geven en hoe lang duren deze?
  4. Hoeveel foto’s wil je tonen tijdens de dienst?
  5. Welke sfeer wil je creëren met muziek bij binnenkomst en tijdens het laatste afscheid?

Voorbeelden van uitvaartmuziek

Als alle muziek die je kiest ‘goed’ is, waarom kan het dan soms zo lastig zijn om de juiste keuzes te maken? Vaak heeft het ermee te maken met dat je op zoek gaat naar ‘uitvaartmuziek’. Naar muziek die iets zegt over afscheid nemen. Dat kan een hele mooie aanvulling zijn op de ‘persoonlijke’ muzieknummers die je kiest. Dit soort nummers zijn er in overvloed. Uitvaartorganisaties en collega-ritueelbegeleiders hebben prachtige luisterlijsten gemaakt om je keuzeproces te vergemakkelijken. 

Graag help ik je ook op weg. Bekijk hier mijn afspeellijsten in Spotify* om inspiratie op te doen. Maar bedenk bij wat je ook kiest: wat past bij jullie en bij de persoon van wie jullie afscheid nemen? Dan weet ik zeker dat je prachtige muziek kiest die ráákt.

Dit zijn de thema’s die ik voor je heb aangemaakt.

  • Vader
  • Moeder
  • Opa
  • Oma
  • Leven
  • Water
  • Natuur
  • Tijd
  • Liefde
  • Ik mis je
  • Ave Maria
  • Laatste afscheid
  • Duitstalig (NIEUW)

* Log in op Spotify om de afspeellijsten te beluisteren.