Simone Snakenborg Rituelbegeleiding
Makowiec: traditioneel Pools gebak dat meestal wordt klaargemaakt rond Kerst en Pasen.

Ik word wel eens bevraagd over de ‘zin’ van een ritueel. Is een ritueel een vormelijke handeling die enkel dient als herkenningsteken in een uitvaartdienst of zit er meer achter? Wat mij betreft dat laatste.

Een ritueel is wat mij betreft een handeling waaraan de betrokkenen een zinvolle betekenis geven. Zo was ik gisteren ritueelbegeleider bij een uitvaart van een Poolse mevrouw die graag bakte. De familie had speciaal voor de uitvaart een traditioneel Pools gebak bereid, waarvan één stukje meeging met de overledene en de rest na afloop werd genuttigd door de gasten.

Bij een ritueel gaan ‘vorm’ en ‘zin’ samen.

Ik zag hoe fijn het voor de familie was om hiermee bezig te zijn; om op hun unieke manier nog iets mee te kunnen geven aan de overledene. Ik zag hoe betekenisvol het voor de gasten toen ze zich dat stukje gebak lieten smaken.

Als een ritueel alleen maar een ‘vorm’ of een ‘maniertje’ is om iets te doen te hebben en de tijd te vullen in een uitvaartdienst, dan is dat wat mij betreft geen ‘ritueel’, omdat dan de zinvolle betekenis erachter voor de betrokkenen ontbreekt. Bij een ritueel gaan ‘vorm’ en ‘zin’ samen, zijn ze in balans.

(© Simone Snakenborg | 24 maart 2016)

 

 

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.