Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding

Het is zo belangrijk dat de afscheidsdienst past bij de overledene en ook bij de nabestaanden. Dat het samenzijn herkenbaar is en de persoonlijkheid ademt van degene die is overleden.

Deze persoonlijke toon kan worden geraakt met woorden – de taal van alle betrokkene – met muziek, met foto’s of video’s, In de meeste uitvaarten wordt hiermee wel ‘gespeeld’.

Als ritueelbegeleider zoek ik echter ook naar een persoonlijk ritueel, als de nabestaanden dit uiteraard wensen, en naar een persoonlijk symbool.

Persoonlijk symbool

Een persoonlijk symbool is een voorwerp dat past bij de overledene, Dat hij of zij altijd bij zich heeft gedragen of gemaakt, bijvoorbeeld: een kunstwerk, een voorwerp dat hij of zij graag ter hand man, een boek, een beker, een landkaart, enzovoort. Iets wat een eigen verhaal vertelt over belangrijke momenten in het voorbije leven.

Zo mocht ik vandaag voorgaan in een afscheidsdienst waarin een knuffelaapje een centrale plaats innam. Een kleine pluchen talisman die altijd in de auto op het dashboard had gelegen tijdens de vele reizen die de persoon door het land maakte voor zijn werk.

Nu was het aapje dus mee op de allerlaatste reis, als persoonlijke geluksdrager. Omringd door verwanten en naasten.

 

Zoals jouw talisman altijd deed,

zo doen wij nu:

wij wensen jou een goede reis.

– veel geluk.

 

© Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding | 6 juli 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.