10392589_699821810106868_240619391408270273_n
evneFoto Simone Snakenborg | St. Paulus Abdij, Oosterhout

Nee, we willen beslist geen religieuze uitvaart.

Een zin die ik zo vaak hoor in het kennismakingsgesprek met nabestaanden ter voorbereiding op een afscheidsdienst. Ze zitten er vaak dan nog wat beduusd bij. Want de dood verrast altijd, zelfs al wordt het sterven min of meer verwacht.

En dan heel vaak komen er toch, gaandeweg tijdens de voorbereidingen, religieuze verhalen, belevingen, symbolen naarboven drijven.

Een mevrouw die heel haar leven een diepe band had met Maria en op belangrijke momenten een kaarsje liet branden naast een wijwaterflesje uit Lourdes.  Een meneer met een oud bijbeltje van zijn vader. Een rozenkrans die vanzelfsprekend meegaat in de kist,

Mijn ervaring als ritueelbegeleider is dat mensen moe zijn van het woord ‘religie’. Moe vanwege alle beperkingen die vanuit de kerk soms worden opgelegd.  Moe vanwege de schandalen die via Commissie Deetman en langs andere wegen de media weten te bereiken, moe vanwege alle meningsverschillen, conflicten of nog erger die zich in grllige sporen uitzaaien over de wereld.

Dus, religieus, nee liever niet. Maar dat religie leeft in de harten en het denken van mensen, dat bewijst mijn werk als ritueelbegeleider keer op keer. Mensen zijn en blijven op zoek naar een levensbeschouwelijke of zo je wilt, spirituele diepgang in hun leven, zeker als het de dood betreft. En het is steeds een uitdaging om het bewustzijnsniveau te raken dat bij de mensen past. Dat een afscheid verder en dieper reikt dan een oprecht “Het ga je goed en rust zacht”. Maar dat het aansluit bij wat de mensen geloven in hun hart dat de dood is en zal zijn.

Zoals bij die mevrouw die tijdens haar leven vele malen zat bij Maria. Haar heb ik namens de aanwezigen een absoute mogen geven met het wijwater dat ze zelf uit Lourdes had meegebracht.

Onze diepste wens is dat jouw Beschermvrouwe en Troosteres Maria
jou zal bijstaan op je pad.
Dat ze je een steun is, een Licht, een Schouder,
Zoals jij altijd hebt gevoeld dat zij was voor jou.

En om jou goed op weg te zenden,
geef ik jou wat water mee uit het flesje
dat je zelf uit Lourdes hebt meegebracht.

Moge het water van Maria je reinigen van al je angsten, pijn en verdriet.
Moge het water van Maria je verkwikken op je pad.
Moge het water van Maria je voor altijd begeleiden
in het Eeuwige Licht.

© 4 september 2016 | Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding

Kijk hier als je meer zou willen weten over wat ik voor jou zou kunnen betekenen.

Volg en vind leuk
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
Follow by Email

One thought on “Over de plaats van religie in leven en dood”

  1. Ik vind een omgeving van een kerk bij een uitvaart prachtig. Sommige ‘kerken’ denken mee en dan hoeft de eucharistie bijvoorbeeld niet gehouden te worden. Kaarsen aansteken wordt bijna overal gedaan. Nieuwe rituelen zie ik ook; stickers plakken op de kist bijvoorbeeld. Jullie aanvulling en sturing bij de invulling van een dienst is heel waardevol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.