asverstrooiing, Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding, Studio De Campagne

Soms komen er op mensen je pad die inspireren. Zo ook vorig jaar. Toen stond Tiemen Wolfs van Studio De Campagne voor mijn deur met een creatieve en kunstzinnige manier van asverstrooiing. In dit blog deel ik zijn inspiratie graag met jou.

Asvormen

‘Ja’, zei hij. ‘We waren bij de asverstrooiing van mijn schoonmoeder. Voor we het in de gaten hadden, stonden we weer bij de poort van het crematorium. Ik had totaal geen gevoel bij wat we nu eigenlijk hadden gedaan.’ En dus bedacht en zaagde Tiemen asvormen waarmee de nabestaanden as kunnen verstrooien in een hartvorm, een ster, een klaver of welke vorm dan ook.

De asvormen zijn inmiddels in gebruik bij DELA en Monuta.

Urnbootje

Het bleef niet bij de asvormen. Een aantal maanden later ontving ik een filmpje van hem. Want as verstrooien kan ook in het water, op een milieuvriendelijke manier, namelijk in een bootje van ongebakken klei. De urnbootjes zijn ontwikkeld in samenwerking met diverse waterschappen en mogen officieel worden gebruikt op binnenwateren door waterschappen beheerd

Als ritueelbegeleider ben ik gevoelig voor de artistieke vormgeving van een handeling. Door een handeling bewust of kunstzinnig vorm te geven, kan een ritueel ontstaan. De as van een dierbare teruggeven aan de natuur wordt een ritueel, omdat de natuur iets teruggeeft. Kijk zelf maar.

Meer informatie

Urnbootje – L

© 15 april 2019 | Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding } +31 6 11 16 16 31

Written by 

4 thoughts on “Inspirerende asverstrooiing”

  1. Wauw ik vind het prachtig.
    Ik was eens bij een as verstrooiing op een schip. Er waren ook rozen op het water naast de as. Symbolisch geheel.
    Graag leg ik dit soort rituelen ook vast om er altijd nog eens naar terug te kijken naar hoe dat ging.
    Het is anders zo snel voorbij.

  2. Ik ben erg enthousiast (al is dit woord een beetje opmerkelijk in deze context) over het urnbootje. Het teruggeven van het lichaam aan de natuur is voor mij zoals het hoort. Het geeft ook tal van mogelijkheden voor inspirerende plekken om dit te doen.

  3. Mooi om te zien dat er tegenwoordig zoveel verschillende manieren zijn om de as van een dierbare een mooie plek te geven. Een urnbootje vind ik zelf ook een erg mooi idee. Daarnaast blijf ik het mooi vinden om as op een speciale plek uit te strooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.