Beroepsstandaard Ritueelbegeleider

Bescheidenheid siert de mens. Daar ben ik het helemaal mee eens. Het mooie van mijn vak is dat ik iedere keer weer mag schitteren in de schaduw van een familie. Maar soms mag je uit je schaduw stappen en trots zijn op wat je hebt bereikt. Dat ‘soms’ is NU.

Op zondagavond 28 januari 2018 begon ik samen met mijn collega’s Ger Thonen, Susanne Roijackers en Ank Speelziek in opdracht van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (LBvR) met het formulieren van een beroepsstandaard voor ritueelbegeleiders. Het was de eerste van een hele reeks bijeenkomsten in ons vaste hoekje in de lounge van Van der Valk in Zaltbommel.

Ritueelbegeleiding is een vrij beroep. In 1995 gebruikte Marijke Serné de term als eerste om haar activiteiten mee te omschrijven. Sindsdien is er veel veranderd. In 2003 voorzag Het Moment in de eerste opleiding van ritueelbegeleiders en vele vakgenoten zijn inmiddels in haar voetsporen getreden. Naar schatting zijn er in Nederland op dit moment circa 400 professionals (schatting LBvR) die zich ritueelbegeleider, woorddienstbegeleider, ceremonieleider, ceremonieel spreker of uitvaartspreker noemen of die zich richten op ritueelbegeleiding bij een huwelijk, echtscheiding, pensionering, doop, welkom in het leven of een ander bijzonder moment in het leven.

De tijd was rijp voor een beroepsstandaard ritueelbegeleider

Er zijn grote verschillen in kwaliteit en benadering én …. er zijn vele overeenkomsten. Manieren om in het vak te staan die voor een deel van de beroepsgroep zo vanzelfsprekend is dat we het er niet over hebben: kwaliteit leveren en de familie centraal stellen.

De tijd was rijp voor een beroepsstandaard ritueelbegeleider en ik ben er bijzonder trots op dat ik aan dit belangrijke stuk heb mogen bijdragen.


Leer hier het persbericht van de LBvR

LBvR stelt Beroepsstandaard Ritueelbegeleiders vast

Download de tekst

Over LBvR

© 28 juni 2019 | Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding | +31 6 11 16 16 31

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.