Ik wil geen poespas

Ritueelbegeleiding op de milimeter

Ik wil echt geen poespas. Doe mij maar in de oven. Dan is het klaar.

En toch wordt mijn hulp ingeroepen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik word zo enthousiast als ik zo’n verzoek hoor. Wat deze mensen vragen, is ritueelbegeleiding op de millimeter. Geen ellenlange verhalen, geen symbolen, geen kaarsen, geen bloemen. Maar gewoon de essentie van liefhebben en afscheid nemen. 

Op een hete zomerdag zit ik bij de familie. Moeder leed al enige tijd dementie. Hij ging iedere donderdag bij haar langs. Eerst boodschappen doen en dan ‘even kijken hoe het bij ons moeder is’. Tot ze die ochtend net voordat hij kwam in haar stoel was weggegleden.

‘En wat moeten we nu?’ vroeg de zoon enigszins ontredderd. ‘Wat eigenlijk wilde ze helemaal geen afscheid in een aula met gasten, toespraken, muziek en koffie toe. Dat had ze altijd gezegd. Nu is het zo dat als ik bij de familie aan tafel zit, dat de eerste dingen al zijn geregeld met mijn collega de uitvaartverzorger. En ze hadden juist wél gekozen voor een traditioneel afscheid. De aula was geregeld, de gastenlijst klaar en nu zaten wij om de tafel om de invulling van de dienst te bespreken. Want helemaal niets. Nee, dat wilden ze echt niet. Bovendien hadden ze een schriftje gevonden in haar lade met wensen voor haar uitvaart. Er stond zelfs een tekst in voor het bindprentje.

Met en lach en een traan

Dus we gingen te werk met een paar woorden en een paar wensen. Een levensverhaal, dat mocht. En natuurlijk muziek, want dat was zijn passie. Het werd een dienst van nog geen half uur. Maar aan kwaliteit hangt geen tijd. Het was goed zo, precies goed zo, en geheel binnen wat moeder zelf graag zou hebben gewildDe gasten namen het bidprentje met haar persoonlijke boodschap met een lach en een traan in ontvangst.

Ieder afscheid een persoonlijk afscheid

Sommige mensen denken bij een ritueelbegeleider aan iemand die nieuwe dingen doet tijdens een afscheidsceremonie: rituelen met linten of een persoonlijk symbool, kaarsen en bloemblaadjes. Dat kan natuurlijk. Sommige nabestaanden vinden het heel fijn om op die manier afscheid te nemen.

Maar het gaat er niet om hoe de dienst eruit gaat zien en wat er gezegd of gedaan wordt. Het gaat erom dat het een afscheid wordt zoals de familie dat nodig heeft. Een professioneel ritueelbegeleider weet precies dat naar boven te halen en samen met de nabestaanden te realiseren. Zodat ieder afscheid een persoonlijk afscheid wordt.

Meer informatie

Meer weten? Neem voor meer informatie contact met mij op. 

© 25 juli 2022 | Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding | 06-11.16.16.31

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.