En online leefden we nog lang ... en gelukkig, Nieuwwij.nl, blog Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding

We worden met ons allen hoogbejaard: volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek worden wij tenminste vierentachtig. En desondanks is er de wens om onsterfelijk te zijn.
Een mooie kans om eeuwig te leven is misschien wel… op internet!

 

Een mooie kans om eeuwig te leven is misschien wel .. op internet! Bijna tachtig procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder is actief op Facebook, de helft heeft een eigen kanaal op youTube en drie van de tien Nederlanders heeft ook nog een account op andere sociale media. Dit blijkt uit cijfers van een recent onderzoek over het gebruik van sociale media in Nederland door onderzoeksbureau Newcom. Online leven wij in een tweede gemeenschap. Niet onze naaste familie weet als eerste wat er in ons omgaat, maar onze vriend op Facebook of Instagram, volger op Twitter of contact op LinkedIn. En we vinden het nog gewoon ook. “Heb je mijn bericht op Facebook al gezien?”, begint een standaard vraag te worden als we met ons gezin zijn aangeschoven aan de avonddis.

Online eeuwig leven als feit …

Ik noemde hierboven het eeuwige leven op internet een kans, maar eigenlijk is het een feit. Want heel weinig Nederlanders hebben nagedacht over het einde van hun online bestaan. Slechts twee van de tien onder ons heeft iets geregeld voor diens accounts op sociale media en toegang tot e-mail- en websiteadressen. Het merendeel van ons sterft en laat onze nabestaanden zitten met onze online erfenis. En dat kan voor veel ongemakkelijke situaties zorgen: je niet-opgeheven Facebook-pagina blijft vrienden jaarlijks herinneren aan je verjaardag, Je LinkedIn-account dat niet is verwijderd, blijft collega’s aansporen je te feliciteren met een werkjubileum. Dat is, lijkt me, geen lang en gelukkig voortbestaan.

Berichten vanuit het hiernamaals

Maar, deze wereld zou deze wereld niet zijn, als er geen serieuze mogelijkheden waren bedacht om inderdaad online het eeuwige leven te hebben, of in ieder geval veel langer te leven dan je fysiek hier op aarde bent. Zo kun je communiceren vanuit het hiernamaals via DeadSocial, een site waarmee je postuum berichten kunt verzenden naar je nabestaanden via je pagina’s en accounts van jouw sociale media of je websites. Jijzelf post je berichten, legt vast waar en wanneer deze verzonden mogen worden en wijst één of meer vertrouwenspersonen aan die jouw berichten activeren als jij er niet meer bent. Zo kun je bijvoorbeeld tot in lengte van dagen je kinderen feliciteren met hun verjaardag of je zakenpartner een hart onder de riem steken. Een iets meer voor de hand liggende manier om online verder te leven is om op Facebook een herdenkingspagina te laten oprichten (je eigen pagina wordt dan ‘vastgezet’ en is beperkt te beheren voor nabestaanden) of een herdenkingsgroep.

Ik weet niet wat je wenst, online eeuwig leven of niet. Aan jou de keuze. Maar vanuit mijn werk als ritueelbegeleider weet ik wel dat het handig is dat je je webbestaan op tijd gaat vastleggen, zodat mensen na jouw tijd niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Je kunt dit informeel doen, op een a4-tje, via je notaris of via websites zoals lastpass.com of Digizeker.nl. Opdat jouw online leven zo lang en gelukkig mogelijk mag zijn!

6 april 2017 | Simone Snakenborg Ritueelbegeleiding en Nieuwij.nl

 

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.