Vanaf 1 juli zal er naar alle waarschijnlijkheid een verdere versoepeling optreden van de coronamaatregelen. Mits de verspreiding van het virus onder controle blijft zijn dan weer samenkomsten mogelijk van maximaal 100 personen. Vanaf dat moment komt er ruimte voor ceremonies rond asverstrooiing. Voor iedereen die in de quarantainetijd afscheid heeft genomen van een dierbare en te maken had met alle beperkingen kan dat veel troost geven.

Voor veel nabestaanden is het heftig dat zij in besloten kring afscheid hebben moeten nemen van hun dierbare. De aangeboden livestream en opname achteraf worden gezien als een hulpmiddel en pleister op de wonde. Maar een volle aula met iedereen die je om je heen wilt, dat is een wens die bij vele nabestaanden diep verankerd ligt. Een persoonlijke ceremonie rond asverstrooiing kan voor hen een manier zijn om toch dat afscheid te hebben.

De vorm en inhoud van een zo’n ritueel rond de as kan helemaal afgestemd zijn op de behoeften van de nabestaanden. Hieronder een aantal voorbeelden.

#1. Afscheidsdienst rond de as

Wil je een grote groep nabestaanden de mogelijkheid bieden om ‘live’ rond de as afscheid te nemen, dan is vanaf 1 juli een afscheidsdienst rond de as een goede optie. In België en Duitsland is al veel ervaring met dergelijk ceremonies. De dienst kan gehouden worden op elke locatie waar voldoende zitplaatsen zijn en ruimte is om op anderhalve meter afstand van elkaar te zijn. Middelpunt is de urn met as van de overledene. Na afloop nemen de nabestaanden de urn mee en geven deze de plaats die zij wensen of kiezen voor begraven of verstrooien in besloten kring.

De dienst kan in vorm en inhoud vergelijkbaar zijn met de uitvaart:

 • Er kunnen bloemen, een foto en voorwerpen zijn rond de urn.
 • Er kunnen sprekers zijn.
 • Er kan muziek klinken.
 • Er kunnen foto’s worden getoond.
 • Er kunnen rituelen zijn.
 • Na afloop is er gelegenheid om iets te eten/drinken met elkaar.

#2. Asverstrooiing bij crematorium of begraafplaats

Veel mensen kiezen voor asverstrooiing op een apart veld bij een crematorium of begraafplaats. Vaak is hierbij een medewerker aanwezig. In deze coronatijden wordt de as vaak ook meegegeven aan de nabestaanden, zodat ze het zelf kunnen doen. Ook tijdens zo’n moment is er veel mogelijk.

 • Je kunt een tekst lezen of toespraak houden.
 • Je kunt de as heel subtiel in een bepaalde vorm strooien. Let wel op dat het op een strooiveld vaak de bedoeling is dat de as niet te nadrukkelijk zichtbaar is. Maar een hart of een cirkel is prima mogelijk. Hiervoor zijn ook asvormen in de handel.
 • Je kunt een lievelingsbloem neerleggen en allemaal eenzelfde bloem meenemen naar huis.
 • Let op dat er niet veel genodigden aanwezig kunnen zijn.

#3. Zelf as verstrooien of begraven

Het is mogelijk de as zelf te verstrooien. Echter dat mag alleen op eigen grond of als de grondeigenaar hiervoor toestemming geeft. Ook hier zijn er vele mogelijkheden voor een persoonlijke rituele ceremonie.

 • Afhankelijk natuurlijk van de plaats, kunnen er zitplaatsen zijn voor de gasten,  kan er een foto van de overledene en/of persoonlijke spullen worden geplaatst. Bovendien kan de ceremonie een vorm en inhoud hebben die lijkt op een afscheidsdienst: er kunnen sprekers zijn, muziek en rituelen. Let wel op, dat op eigen grond er mogelijk niet heel veel ruimte is om gasten te ontvangen.
 • Wordt gekozen voor begraven van de as, dan kan er een boom of een plant bovenop de as worden aangeplant. Er zijn biologische urnen in de handel met soms een zaailing of loot van een plant of boom. Door de urn te begraven, verwordt de as tot voedsel van wat er groeit.

#4. As bijzetten in graf of urnenmuur

Het bijzetten van een urn in een graf of muur gebeurt vaak al wel middels een korte ceremonie. Nu veel mensen niet live bij een uitvaart aanwezig is ook dit een mooie gelegenheid om alsnog persoonlijk afscheid te nemen van de overledene. Omdat er vaak niet veel ruimte is, zal het aantal genodigden echter weer beperkt moeten blijven. De vormgeving van de ceremonie zal lijken op de ceremonie rond het verstrooien van de as bij het crematorium of begraafplaats.

Coronamaatregelen en asverstrooiing

Al deze ceremonies kunnen plaatsvinden conform de coronamaatregelen. Met dien verstande dat samenkomsten zijn toegestaan vanaf 1 juli voor maximaal 100 personen, mits zij onderling anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Asrituelen in kleine gezelschappen op veilige afstand is nu al beperkt mogelijk. Blijf veilig en pas op jezelf.

Meer informatie

Wil je meer weten over persoonlijke asverstrooiing in coronatijd? Bel of mail me gerust.

© 28 mei 2020 | Simone Snakenborg | info@simonesnakenborg.nl | +31 6 11 16 16 31

Volg en vind leuk
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
Follow by Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.